Nižanje pH-ja vode
Samo Poreber
Priprava je v bistu preprosta iz razloga, da je delo z njo čimbolj enostavno in praktično, da mi ne jemlje preveč časa.
Sestavljena je iz 6 delov katere bom opisal tudi s slikami.
1. Osnova je seveda posoda: v ta namen jaz koristim navaden sodček s pipico volumna 25l, kateri ima navrhu vijačni pokrov s tesnilom.

2. Na pokrovu sodčka sem namestil ventil, da lahko priklučim dovod vode iz cisterne in pa da lahko reguliram pretok. Na samem ventilu je nameščena še spojka ''Gardena'' za morebitno priključitev na vodovod (v primeru da se posoda napolni z kationsko smolo).

3. Naslednji sestavni del je navrtana PVC akvarijska cevka oblečena v gosto gobico, katera preprečuje šoti ali smoli izhod.

4. Cevka je nameščena na notranjosti sodčka v izhodni pipici, na koncu cevke je gumijasta cevka 2cm, da se tesno prilega odprtini.

5. Na samo pipico pa obesim še stalni filter za kavomat, da ujame še tiste ostale delce šote katere gobica ne ustavi.

Vse skupaj v funkciji zgleda takole, čisto preprosto in enostavno za vzdrževanje.
Lahko se seveda izdela veliko bolj elegantno in bolj tehnično všečno, sam to potegne sabo večje stroške, rezultat je pa praktično isti.
S tem sodčkom volumna 25l, napolnjenem do 1/2 s šoto pripravim 1000l srednje trde vode. Količino šote prilagajam trenutnemu Ph-ju v cisterni.
Čas prečrpavanja skozi šoto je cca 24ur.
Količina 15 šote mi zniža Ph za 1,5 stopnje, in skupno trdoto za 2,0.
Barva se spremeni v nežno rumeno.
Je pa še bolj natančen postopek, oziroma z boljšim izkoristkom šote, če na spodjno notranjo stran priključnega ventila ali pokrova na posodi,namestimo mikro pršilnik, kateri enakomerno prši vodo po celi površini šote, da počasi pronica skozi njo, tako da ima šota še boljše delovanje.
Tukaj pa je potrebna malo boljša pumpica, ne toliko v pretoku ampak v moči, da lahko vrti pršilnik in pa natačna regulacija s pomočjo ventilov.

Debata o pripravi vode je na tem linku
http://www.aquariumwild-team.com/forum/index.php?topic=393.0copyright by Samo Poreber